Anasayfa » Fotoğrafta DİYAFRAM nedir?- Fotoğraf çekim teknikleri – Ders 12

Fotoğrafta DİYAFRAM nedir?- Fotoğraf çekim teknikleri – Ders 12

Diyafram

Bu dersimizde fotoğrafın temel ışık kontrol elemanlarından birisi olan diyaframı öğreniyoruz.
Fotoğraf çekerken istediğimiz tarzda fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinemizden bir takım ayarları yapabiliyor olmamız gerekmektedir. Ters ışık, Silüet, Lokal ışık fotoğrafı yada yıldız pozlama gibi daha teknik fotoğrafları çekmek için makinemizi doğru ayarlamamız gerekir. Fotoğrafta pozlama dediğimiz zaman Sensörün yeterli miktarda ışık alarak fotoğrafın oluşması sağlanır. Sensörün üzerine düşen ışığı doğru kontrol etmek istediğimiz tarz fotoğrafları almamızı sağlar. Fotoğrafta temel ışık ayarlarını 3 başlıkta inceleyeceğiz. İSO+Diyafram+Enstantane bu üç ana başlıkta kullanılan teknikle ışığı kontrol eder ve doğru pozlamayı sağlayabiliriz.

Bu dersimizde DİYAFRAM nedir? Alan derinliği nedir? Diyafram sistemi nedir? Diyaframın fotoğrafa etkisi nedir? Fotoğrafta stop ne demek? Net fotoğraf nasıl çekilir? DİYAFRAM’ın ayarlanması, DİYAFRAM’ın fotoğrafa etkisi, Kısık DİYAFRAM, Açık DİYAFRAM gibi konularda diyafram ayarı nasıl yapılır, DİYAFRAM makinelerde nasıl ayarlanır gibi konuları detaylıca öğreniyoruz.

Diyafram; objektifin içerisinde bulunan çelik yaprakçıklardan oluşan dairesel olarak açılıp kapanan ve bu sayede makine içerisine gidecek olan ışığın miktarını denetleyen yapı birimidir.Diyafram nedir



Diyafram objektif içerisinde bulunur fakat kontrolü makine üzerinden yapılır. Bazı lens modellerinde bu ayar lensin üzerindeki tambur sayesinde de yapılır. Fotoğraf çekerken bu ayarları manuel olarak kendimiz belirleyebildiğimiz gibi fotoğraf makinesi otomatik olarak ta belirleyebilir.

Diyafram ayarıDiyafram f harfi ile gösterilir ve bu şekilde sembolize edilir. Diyafram ayarları f1.4, f8, f16… gibi değerler ile anılır. Diyafram değerleri büyüdükçe açıklık azalır, objektiften geçen ışık azalır.

Diyafram Alan derinliğiDiyafram aynı zamanda alan derinliği, bokeh, flu alan gibi konularda da kullanılır. Fotoğrafa etkisi büyüktür. İyi fotoğraflar çıkarabilmek için konunuz ile arka planı birbirinden ayırmak gerekebilir. Bunun için konunuz net onun önündeki ve arkasındaki tüm alanların flu- bulanık olmasını isteriz. Bunu yapabilmenin başlıca teknik kuralı diyaframdan geçmektedir. Diyafram bu konuda üstüne büyük rol almaktadır. Diyaframı açarak bunu maksimum seviyede yapabiliriz.

Fotoğrafta hem ışığı, hem görsel lekeleri istediğimiz gibi çekebilmek için diyaframa mutlaka hakim olmamız gerekir. Fotoğrafın teknik olarak temelini oluşturan diyafram bilinmeden istenilen fotoğrafları çekmek pek mümkün değildir.

Diyaframın detaylı anlatımı ve örnekleri için videoyu mutlaka izleyiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir