Her iki kartında elektronik projelerde kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu kartları bir şekilde keşfetmişseniz heyecanlı bir şekilde ilk projesinizi yapmaya hazırsınız demektir. Fakat bu yeni ve hevesli halde olmanız, belki de yeterli Türkçe kaynak bulamadığınızdan dolayı projenize çok da uygun olmayan bir tercih yapabiliyor olabilirsiniz. Arduino ve Raspberry Pi’nin farklarından bahsederek size yol göstermeye çalışacağız.
Arduino Nedir?
Arduino, Atmel firmasına ait 8,16 veya 32-bit AVR mikrokontrolcüleri kullanan açık kaynaklı bir donanım ve yazılım platformudur. En popüler Arduino kartı Arduino UNO modelidir. UNO’dan farklı olarak donanımsal özellikleri farklı birçok Arduino modeli bulunmaktadır.
Arduino’nun bir mikrokontrolcü platformu olduğunu söylemiştik. Peki nedir bu mikrokontrolcü?
Mikrokontrolcü dediğimiz çipler, bilgisayar ile C/C++, BASIC, assembly v.b. gibi çeşitli diller kullanılarak programlanan ve sadece tek bir programı çalıştıran ufak bilgisayarlardır. Windows, Linux gibi işletim sistemleri çalıştıran PC’lerimiz ya da akıllı telefonlarımız gibi aynı anda birden fazla programı çalıştıramazlar. Tek bir iş yapacak şekilde programlanması düşünülerek tasarlanmıştır. Kendilerine ait RAM belleği ve program hafızası barındırırlar, fakat bu bellekler, alışageldiğimiz megabyte yada gigabyte mertebesindeki kapasitelere nazaran 32 kilobyte gibi oldukça düşük miktarlardadırlar. Örneğin Arduino UNO’da bulunan ATmega 328p mikrokontrolcü 32 kB flash program hafızasına ve 2 kB (evet iki kilobyte!) SRAM belleğe sahiptir.
Bu işe en başından ve basit yöntemlerle başlamak istiyorsanız Arduino sizin için biçilmiş kaftandır. Hiç zaman kaybetmeden Hem donanım hem yazılım dillerini en başından kavramaya başlayabilirsiniz.
Raspberry Pi Nedir?
Raspberry Pi, ceptelenunuz büyüklüğünde düşük fiyatlı bir bilgisayardır. Üretilme amacı, özellikle küçük yaştaki çocuklara bilgisayar kullanmayı ve kod yazmayı sevdirmektir. Az sayıda çevre birimine ihtiyaç duyarak tam fonksiyonlu bir bilgisayar olarak iş görebilme yeteneğine sahiptir. Genellikle Linux işletim sistemleri ile kullanılır. Çeşitli modelleri farklı donanım özelliklerine sahiptir. Örneğin, Raspberry Pi Model B+, ARM v6 mimarisine sahip tek çekirdekli işlemci, 512 MB RAM bellek, 4 adet USB portu, HDMI çıkışı ve 100 Mbit Ethernet portuna sahiptir. Klavye-fare ve HDMI üzerinden bağlanacak bir ekran ile Linux çalıştıran bir bilgisayar olarak kullanılabilir. Bunun yanında, Raspberry Pi’yi kullanmak için ekran, klavye-fare gibi çevre birimlerine ihtiyacınız yoktur. Üzerinde bulunan GPIO pinlerine çeşitli sensörler, motorlar, parmak izi okuyucular, butonlar v.s. gibi giriş/çıkış birimleri bağlanarak projelerinizde kullanmaya da olanak sağlamaktadır.
Raspberry Pi’nin Arduino gibi mikrokontrolcü kartlarına göre en büyük avantajı işlemci gücü ve multitasking (birden fazla programı aynı anda çalıştırma) özelliğidir. Örneğin, parmak izi okuyucu ile kapı açan projenizde kullandığınız Raspberry Pi’niz, aynı anda evinizdeki ağınıza bağlı kalarak dosya sunucu görevini de yapabilmektedir. Raspberry Pi kullanarak yapacağınız projelerinizde Linux üzerinde kullanabileceğiniz Java, Python, C/C++ gibi hemen her türlü programlama dilini kullanabilirsiniz. Popüler olarak projelerde Python dili kullanılmaktadır. İnternette Raspberry Pi ve Python kullanılarak yapılmış sayısız projeye rastlayabilirsiniz.
Kodlamaya daha ileri seviyeden başlamak istiyorsanız ve aynı anda birden fazla iş yaptıracaksanız. RasperiPi sizin için biçilmiş kaftandır.