Site icon Teknikerler

Robotik Kodlama ve Proteus

proteus

proteus

Her nekadar elektronik devre çizimleri ve simülosyonu için düşünülse de Robotik kodlama ile de kullanılabilir. Proteus nedir ve ne işe yarar? Robotik kodlama yapabilmek için Protus Kullanabilirmiyim? Sorularına yanıt arayalım. Teknolojinin gelişmesi ile beraber günümüzde programlamalar çok daha etkin bir çalışma olanağı sunuyor. Böylece artık Proteus gibi sistemler dahilinde rahatlıkla devreleri bilgisayar ortamında çizme fırsatı elde etmekteyiz. Peki, Proteus nedir ve ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Elektrik ve elektronik açısından birçok devre bulunmaktadır. Bu devreler bilgisayarların ya da telefonlar ile beraber birçok makinenin çalışmasına fırsat verir. Bu doğrultuda devrelerin etkin ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi için Proteus programı değerlendirilir. Şimdi bu programın ne olduğunu ve nasıl çalıştığına beraber bakalım.

 Proteus Nedir?

 Elektronik devrelerin baskı ve şematik şekilde gidilmesini sağlayan programı Proteus denmektedir. Genel olarak ISIS ve ARES olarak iki farklı programdan oluşmaktadır. Devre çizimi ile beraber aynı zamanda devre analizi ISIS kullanılır. ARES üzerinde ise baskı devre çizimi sağlanır ve bu şekilde devrelerin çizimi etkin bir biçimde tamamlanır. Böylece birçok farklı elektrik ve elektronik sistemlerde devre elemanları daha rahat bir şekilde hazırlamak suretiyle kullanılır.

Proteus Ne İşe Yarar?

Baskı devre ve şematik Çizimlerin yapılmasına olanak veren Proteus programı, günümüze birçok farklı alanda geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Özellikle sağladığı görevler ile beraber elektrik ve elektronik alanlarında önemli ilerlemeler gerçekleştirme olanağı verdi.

 – Elektronik devrelerin çalışıp çalışmadığını anlamak için özellikle bilgisayarda denetleme imkanı sağlar.

 – Devre elemanlarının değerini değiştirmek amaçlı kullanılır.

 – Grafik tabanlı bir simülasyon gerçekleştirmek amaçlı değerlendirilir.

 – Mikroişlemci tabanlı projeler için simülasyon ile beraber animasyonu görebilmek amaçlı kullanılır.

 – Üç boyutlu baskı devre elemanını görebilmek için akılcı bir çözüm yöntemi sunar.

 – Otomatik baskı devre çizimi yapabilmek için değerlendirilir.

 Bütün bu özellikleri ile beraber Proteus programı günümüzde pek çok farklı alanda özel olarak kullanılıyor. Bu programı öğrenerek öğrenciler olarak siz de rahatlıkla kullanabilir ve birçok farklı çizimi gerçekleştirebilirsiniz.

Proteus programı, size istediğiniz her türden devre şemalarını çizdirebilme ve baskı kartı tasarlayabilme imkânı sağlayan bir yazılımdır. Özellikle günümüz teknolojisine baktığımızda, gerçekten nasıl karmaşık devrelerle uğraştığımızı her mühendis bilmektedir. Devre tasarım programları ise, bize özellikle bu konuda bize çok yardımcı olmaktadır. Çünkü bildiğimiz gibi bazı programların hem tasarlama hem de simülasyon yapma olanakları vardır. Bu da bize hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlamaktadır. Proteus’ta ise bunlara ek olarak bir de diğer programların birçoğuna nazaran daha basit bir arayüz yapısı vardır. Bu da tabii ki tasarıma başlayan kişiler için güzel bir avantaj olmaktadır.

Proteus’un biraz daha iç yapısına baktığımızda ilk olarak karşımıza çıkan iki kavram vardır. Bunlar sırası ile ISIS ve ARES’tir. Peki bu kavramlar nelerdir veya ne işe yararlar? Önceden de bahsettiğimiz gibi Proteus’ta hem devre tasarımı gibi özellikleri yapabilmektesiniz. Hem de bunun dışında baskı devre çizimi yapabilirsiniz. İşte Proteus bu konuda kendi içinde iki ayrı bölüme ayrılmaktadır ve bu özellik aslında çok kolaylık sağlamaktadır.

Proteus

 

Exit mobile version