Site icon Teknikerler

Fotoğraf Çekim Modları- Ücretsiz Fotoğrafçılık Kursu – Ders 14

Fotoğraf Modları

Fotoğraf Makinesi Modları

Fotoğraf makinelerinde çekim modları ne işe yarar? Hangi çekim modunda nasıl fotoğraflar çekebiliriz? Fotoğraf çekerken istediğimiz tarzda fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinemizden hangi modu aktif etmeliyiz?
Ters ışık, Silüet, Lokal ışık fotoğrafı yada yıldız pozlama gibi daha teknik fotoğrafları çekmek için makinemizi hangi moda ayarlamamız gerekir? Auto çekim modları nelerdir? otomatik çekim modlarından hangisini kullanmalıyız? Manuel çekim modları nelerdir? Hangi manuel çekim modunu kullanmalıyız? Makro çekim modu, portre çekim modu, sporcu çekim modu, gece çekim modu, manzara çekim modu, AV diyafram öncelikli çekim modu, Tv-S shutter enstatntane öncelikli çekim modu ve manuel çekim modları nasıl kullanılır gibi konulara değindim. Türkyıldızları uçak gösterisi hangi modda çekilmeli, kuş fotoğrafları hangi modda çekilmeli gibi teknik soruları cevapladım.

Hangi çekim modu ne işe yarar!

Çekim Modları

A+ Modu (Auto Mod)
Bu modda fotoğraf makinesi tüm ayarları kendisi yapar. Ortamın ışığına göre ölçüm yapıp gerekli tüm ayarlamalara makine kendisi karar ver. Size sadece deklanşöre basmak kalır.

Sembollerin olduğu Modlar (Auto Modlar)

Porte, dağ, Lale, Sporcu ve Yıldız sembollerinin olduğu modlar otomatik modlardır. Makine yine bu otomatik modlara göre ayarlarını kendisi yapar. Örneğin Portre modunda diyaframı buna göre göre ayarlar, Spor modunda Enstatntaneyi buna göre ayarlar.

P Modu (Program Mod)

Bu modda siz enstantaneyi ayarlarsınız makine sizin enstantane değerinize göre diyaframı ayarlar. İki değerde değişkendir. Siz hangisine göre fotoğraf çekecekseniz ona bakarak o değeri sabitlersiniz.

TV yada S Modu (Enstantane Öncelikli Mod)

Bu modda enstantanenin kontrolü tamamen sizdedir. Siz istediğiniz enstantane değerini ayarlayabilirsiniz. Sizin ayarladığınız enstantane değerine göre ortamın ışığına bakan makine kendisi diyaframı otomatik olarak ayarlar.

AV Modu (Diyafram Öncelikli Mod)

Bu modda diyaframı siz ayarlarsınız. Diyaframın kontrolü tamamen sizdedir. Siz istediğiniz diyafram değerini ayarlayabilirsiniz. Sizin ayarladığınız diyafram değerine göre makine ortamın ışığını kontrol ederek otomatik olarak esntantane değerini kendisi ayarlar.

M Modu (Manuel Mod)

Manuel mod tamamen tüm kontrollerin sizde olduğu moddur. Bu modda diyafram, enstantane, iso değerlerini siz kendiniz girmek zorundasınız. Bu değerleri girerken Pozometreye bakmayı unutmayın yoksa fotoğraflarınız çok fazla pozlanıp bembeyaz yada çok eksik pozlanıp simsiyah çıkabilir.

Bu modların nasıl kullanıldığının detaylarının ve uygulamasının olduğu videoyu izleyebilirsiniz.
Videoyu izlemek için tıklayınız

Exit mobile version