Site icon Teknikerler

Fotoğrafta ENSTANTANE nedir?- Fotoğraf Çekme Kursu – Ders 11

Enstantane

Fotoğrafta Enstantane

Bu dersimizde fotoğrafın temel ışık kontrol elemanlarını öğrenmeye devam ediyoruz. Fotoğrafta enstantane nedir? Fotoğraf çekerken istediğimiz tarzda fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinemizden bir takım ayarları yapabiliyor olmamız gerekmektedir. Ters ışık, Silüet, Lokal ışık fotoğrafı yada yıldız pozlama gibi daha teknik fotoğrafları çekmek için makinemizi doğru ayarlamamız gerekir. Fotoğrafta pozlama dediğimiz zaman Sensörün yeterli miktarda ışık alarak fotoğrafın oluşması sağlanır. Sensörün üzerine düşen ışığı doğru kontrol etmek istediğimiz tarz fotoğrafları almamızı sağlar. Fotoğrafta temel ışık ayarlarını 3 başlıkta inceleyeceğiz. İSO+Diyafram+Enstantane bu üç ana başlıkta kullanılan teknikle ışığı kontrol eder ve doğru pozlamayı sağlayabiliriz.
Shutter

Enstantane nedir?


ENSTANTANE nedir? Shutter nedir? Perde sistemi nedir? Pozlama süresi nedir? Fotoğrafın çekilme süresi nedir? Fotoğrafta stop ne demek? Kuş fotoğrafı nasıl çekilir? Bina fotoğrafı nasıl çekilir? Net fotoğraf nasıl çekilir? ENSTANTANE’nin ayarlanması, ENSTANTANE’nin fotoğrafa etkisi, Yüksek ENSTANTANE, Düşük ENSTANTANE, Uzun pozlama, Yıldız Pozlama gibi konularda enstantane ayarı nasıl yapılır, ENSTANTANE makinelerde nasıl ayarlanır gibi konuları detaylıca öğreniyoruz.

Fotoğraf çekerken fotoğrafın nasıl görüneceğini enstantane ile ayarlarız. Enstantane özellikle hareketli konuları fotoğraflarken çok önemlidir. Konun kadraj içesinde nerede ve nasıl görüneceğini shutter ile ayarlarız. Dönen bir rüzgar gülünün hareketlimi yoksa hareketsiz mi görüneceğini enstantane ayarı ile belirleriz.

Gökteki yıldızları sabit mi olacak yoksa dönerek yıldız izimi çıkaracaklar yine enstantane ayarı ile belirleriz. Uzun pozlama, düşük enstantane, yüksek enstantane gibi tabirler shutter ile belirlenir.
İstediğiniz tarz fotoğrafları çekebilmek için shutter kullanımını çok iyi bilmelisiniz. Düşük enstantane ile nasıl fotoğraflar çekebiliriz, yüksek enstantane ile nasıl fotoğraflar çekebiliriz.
Fotoğrafçıyım diyen, eline fotoğraf makinesi alan birisi bu kavrama hakim olmak zorundadır. Enstantaneyi bilmeyen birisi istediği fotoğrafları asla çekemez.
Videomuzun içerisinde fotoğraf makinelerinin enstantane ayarı nasıl yapılır, enstantane sınırları nelerdir, her makinede shutter aynı mıdır. Shutter kaç saat yada saniyenin kaçta kaçı olabilir, hareketli konuyu hangi shutterde çekebiliriz, durağan konular hangi enstantanede çekilebilir. Düşük enstantanede fotoğraf çekerken hangi konulara dikkat etmeliyiz gibi bir çok detay yer almaktadır.


ENSANTANE ile ilgili örneklerin yeraldığı videoyu İzleyin

Exit mobile version