Site icon Teknikerler

Arduino Sabitler, Arduino Const, Arduino Define Kullanımı, Arduino Kursu – Ders 14-

arduino sabitler

arduino sabitler

Arduino içerisinde const ve define kullanarak değişkenleri sabitlemek gerekebilir. Bazı sayıları ve terimler değişken adı verilen değerlerde tutulur. Bu değişkenlerin içerisinde tutulacak olan sayılar, sayının dijital ortamda saklanacağı için kapladıkları alana göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma değişkenlerin içerisindeki sayıların kapladığı bit değerine göre belirlenir. Tanımlanan Değişkenlerin bazen sabit kalması gerektiği durumlar olabilir böyle durumlarda const ve #define komutları ile tanımlamalar yaparız.

Const komutu değişkenlerin başına eklenerek değişken içeriği sabitlenebilir. Örneğin pi sayısı sabit bir değer olduğu için ileride algoritmanın içinde yanlışlıkla pi sayısının değerini değiştirmemek yada yanlışlıkla değişmemesi için tanımlama yaparken const double şeklinde tanımla yapılarak sabitlenir. Bu sayede değerinin değişmemesi gerektiği değişkenler korunmuş olur.

#define komutu ile arduinonun hafızasında fazladan yer kaplamadan tanımlamalar yapılabilir. Değişkenlerden ziyade pin tanımlaması gibi daha ilk baştan belli olan ve sonradan değiştirilmeyecek olan bir komutlar define ile tanımlanabilir. Örneğin int led=2; ifadesi 2 bytelık yer kaplarken #define led 2 ifadesi arduinonun hafızasında yer kaplamamaktadır.

Sabitleri kullanırken nasıl tanımlama yapabiliriz, neden sabitleri kullanmamız gerekir gibi bir çok detayın yer aldığı videomu izleyebilirsiniz.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Exit mobile version