Site icon Teknikerler

Arduino ile Röle kullanımı – Arduino Relay Bağlantısı – jdvcc pini -Ders 30-

arduino dersleri

arduino dersleri

Arduino pinlerinden 5 volt 40mA e kadar voltaj ve akım alabilmekteyiz. Peki ya daha fazla akıma yada voltaja ihtiyacımız olsaydı ne yapacaktık sorusu aklınıza geldiyse Röleler tam size göre bir donanımdır.

Arduino ile röle bağlantısı çok basit gibi görünse de kullanım ve bağlantı şekline göre detaylı püf noktalar bulunur. Arduinonun taşıyamayacağı kadar büyük voltaj ve akımları röle kullanarak yaparız. Relay kartları içerisinde opto kuplörler sayesinde arduino ile fiziksel bağlantıyı keserek olası kirli sinyallerden arduinoyu koruyabiliriz.

Arduino ile bir röleyi doğrudan sürebilmek için röle 5V olması gerekir yani 5 Volt ile sürülebilmesi gerekir. Doğrudan sürerken araya PNP tip bir transistör kullanmak ise yerinde olacaktır. Relay kartlarını ise doğrudan arduinoya bağlayabiliriz.
Relay kartları üzerinde opto-kuplör adını verdiğimiz donanım sayesinde arduino ile röle arasındaki fiziksel bağlantı ile tetik yerine kızılötesi ile tetikleme sağlanabilmektedir. Bu sayede arduino rölenin elektriksel manyetik alanından ve kirli kararsız elektrik akımlarından etkilenmemiş olur.

Arduino ile kullanılan Relay Kart adı verilen kartların üzerindeki jd vcc, +jdvcc gibi isimle anılan pinin bağlantı şekline göre röle sürülebilmektedir.

arduino transistör

Arduino ile röle/ relay kullanımının ve bağlantı şekillerini bu videomda örnekle anlatmaya çalıştım, videoyu izleyerek detayları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

arduino_relay



Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Exit mobile version