Site icon Teknikerler

Arduino dizi oluşturma yöntemleri – Tek boyutlu diziler – Arduino Derleri – Ders 24 –

arduino_diziler

arduino_diziler

Arduino içerisinde dizi oluşturma yöntemleri 2 farklı türdedir. Tek Boyutlu diziler ve Çok boyutlu diziler. Bu yazımızda arduino içerisinde tek boyutlu diziler nedir, nasıl oluşturulur ve arduino içerisinde nasıl kullanılır. Tek boyutlu dizilerin genel ve kullanım mantığını örnekle anlatmaya çalıştım, videoyu izleyerek detayları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dizi; birbirinin aynısı olan ayrı ayrı verileri arduino içerisindeki hafızalarda tutulması işidir. Örneğin meyveler dediğimiz zaman elma, armut, portakal, şeftali hepsi meyveler grubundadır. Biz bunları meyve adıyla genel olarak anarız lakin ihtiyacımız olan bir meyveyi isterken adını söyleriz, elma istersek meyve reyonunda elma alırız, armut istersek meyve reyonundan armut alırız.
Arduino içerisinde tıpkı yukarıdaki örnekteki gibi belli bir grupta onun elemanlarını tek tek yada sırayla kullanabiliriz.

Arduino içinde dizi oluştururken değişken tanımlaması yapar gibi sayı dizi oluşturacaksak int, float gibi tanımlama ifadeleri ile başlatırız, harf yada semboller için char, kelime için string ifadeleriyle dizi başlatabiliriz.

İsimlerin olduğu bir dizi oluşturacak olsak; string isimler [ ] = {“ali”, “veli”, “derya”}; kalıbı ile dizi oluşturabiliriz.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
//Görsel İşitsel Teknoloji Kanalı
//wwww.teknikerler.com
//Kerim Arı Youtube kanalı dizilerin kullanımı örnek Kodları


int sayilar []={2,3,4,5,6,7};
String isimler [] = {"gorsel","isitsel","teknoloji"};
char karekterler []= {'k','e','r','i','m'};


void setup() {
  for(int a=0;a<6;a++)
  
  {
    pinMode(sayilar[a],OUTPUT);
    }
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
 
for (int t=0;t<6;t++)
{
digitalWrite(sayilar[t],HIGH);
delay(250);
}

for (int t=0;t<6;t++)
{
digitalWrite(sayilar[t],LOW);
delay(250);
}

}
Exit mobile version